Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Egy nyár, millió virág

Egynyári virágok akciói az Oázisban
Egynyári palánta (minden fajta) 1190 Ft/10 db-os packban. Eredeti ára: 1450 Ft/pack

Egynyári palánta (minden fajta) 690 Ft/6 db-os packban. Eredeti ára: 1200 Ft/pack

Egynyári palánta (minden fajta) 1190 Ft/10 db tetszés szerint összeválogatható, 7 cm-es kocka cserépben. Eredeti ára: 150 Ft/db.
... és még sokan mások!


Egy nyár virágai

Az egynyári dísznövényeink gazdag virágdíszükkel, változatos színeikkel - amihez egyes fajoknál hosszú virágzási idő is társul - a zöldfelületek legfontosabb esztétikai elemei. Miért hívjuk ezt a növénycsoportot egynyárinak? Mivel ezeket a növényeket tavasszal ültetjük, nyáron virágot hoznak, majd magot érlelnek és nyár végére, őszre elpusztulnak.

Az egynyári dísznövények származása

Színhatásukat nem nélkülözhetjük sem a közparkokban, sem a házikertekben. Virágtömegük és rendkívüli színpompájuk nem pótolható semmilyen más dísznövénycsoporttal sem. A zöldterületeken mindig a legnagyobb díszértékű helyekre kell ültetni, ahol a növények a legjobban érvényesülnek. Az egynyári dísznövények származásukat tekintve lehetnek őshonosak, de a trópusokról is érkezhetnek hozzánk. Ez utóbbi csoporthoz tartózó növények hazájukban sokszor több évig is élnek, ennek ellenére hazánkban csak egynyáriként tartjuk őket számon fagyérzékenységük miatt. A honos egynyári dísznövények egy része rövid tenyészidejű növény. Ezek általában alacsony hőmérsékleten már korán elkezdenek csírázni, majd június-júliusban virágoznak és augusztus vége körül el is pusztulnak. Egész nyáron át díszítenek - június közepétől-végétől a fagyokig - a hosszú tenyészidejű egynyáriak. A trópusokról származó egynyári növények nagy része hosszú tenyészidejű. Ilyen például a bojtocska is.

Az egynyári dísznövények felhasználása
Felhasználásuk rendkívül sokféle lehet. Házikertben elsősorban az előkertekbe szokták ültetni, de alkalmasak sírok, erkélyládák és kőedények díszítésére is. Több faj alkalmas vágott virág termesztésére is. A magasabb jól bokrosodó növények kiválóan használhatók sövénypótlásra is, vagy kerítések, házfalak takarására, mint a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). Az egynyáriak a virágoskert legfeltűnőbb díszei a hatalmas virágtömeggel. Mivel jól bokrosodnak, a talajt eltakarják, ezáltal összefüggő színfoltot alkotnak. A virágágyak rendkívül változatossá tehetők velük, mivel minden évben változtatható a fajták és a színek keverése. A virágágy kialakításánál ügyeljünk arra, hogy az arányos legyen és alkalmazkodjék a kert méreteihez. A nagyon nagy virágtömeg zsúfolt kert hatását kelti és rontja a kert harmóniáját.

A virágfelületek illetve virágágyak formája többféle lehet:
 • A rabatt két oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy, sétautakat, gyepfelületeket határol. A magasabb növények az ágy közepére, az alacsonyabbak az ágy szélére kerülnek.
 • A border egy oldalról látható, 1-2 méter széles, szalagszerű virágágy. Kerítések, házfalak, sövények elé lehet helyezni. A magas növényeket ültetjük hátra, az alacsonyabbakat a lépcsőzetes fokozatosság betartásával előbbre.
 • A szőnyegágy különösen kastélykertek esetén alkalmazott virágágy. Azonos magasságú alacsony és egyöntetű növekedésű növényeket ültetünk ki, legtöbbször nyírható, levelükkel díszítő növényeket. A szőnyegágy kiültetési formához tartozik a kör alakú, vagy különböző fantasztikus, de nem mindig szimmetrikus formát követő magasított ágyak, feltűnő, élénk színű növényekkel.
 • Geometrikus virágágy négyzet, téglalap, kör vagy összetett geometriai formát követ, napjaink közkedvelt virágágyi formája.
 • Tarka virágfelületet ad a milflőr- (millefleure-) ágy. 4-5 fajta növényt ültetünk ki váltakozva, úgy hogy azonos fajta ne kerüljön egymás mellé.
 • Szabálytalan virágfoltok tájképi kertekben elhelyezett, vagy fákkal, cserjékkel határolt gyepfelületekben helyezhetők el. Két típusát különböztetjük meg, az egyik az amőba ágy, ami csak arányaiban alkalmazkodik a gyepfelület nagyságához, a másik a mértani idomra emlékeztető ágy, formájával az út vezetéséhez igazodik.

  A felsorolt virágágyakban a kiültetés lehet:
 • Egységes, amihez csak egy növényt használunk fel.
 • Szegélyezett, amikor egy fő növény köré egy vagy két azonos magasságú, vagy alacsonyabb növényből készítünk szegélyt.
 • Vegyes, ha megfelelő arányban egymás mellé elhelyezett szabályos (mozaik ágy) vagy szabálytalan foltokban ültetjük ki a növényeket. A különböző színű, azonos magasságú növények azonos biológiai igény esetén kerülhetnek egymás mellé.

  Az egynyári dísznövények konténerben is szépen díszítenek. Egy cserépbe többféle növényt is egymás mellé ültethetünk, így izgalmas virág és illatkompozíciót kapunk. Ügyeljünk arra, hogy csak azonos vagy nagyon hasonló igényű növények kerüljenek egy cserépbe. Többfajta párosítást is megpróbálhatunk. A napfénykedvelők köre rendkívül széles, ezek közül nagyon jól lehet válogatni.

  Nagyon jól mutat, ha egy sárga kompozíciót állítunk össze rézvirágból (Zinnia elegans), záporvirágból (Gazania rigens), ami ezüst leveleivel önmagában virág nélkül is szépen díszít. Hozzá büdöskét (Tagetes erecta) ültetve még szebb hatást érhetünk el. Egy ilyen ládában az uralkodó szín a sárga és az arany, aminek kontrasztja a záporvirág ezüst levele, ami leomlik az edény falán. Az ezüst levelek és fehér virágok kavalkádja is rendkívül látványos. Egy ilyen virágládát napsütött ablakban jó elhelyezni. Az ezüst leveleket szolgáltatja a hamvaska (Senecio cinerea), míg fehér virágú egynyáriból többfélét is választhatunk. A fehér petúniát vagy muskátlit és a margitvirágot (Chrysanthemum frutescens) is be lehet ültetni az edénybe.
  Ha árnyékba szeretnénk tenni a virágedényünket, akkor a begónia különféle színváltozataival érdemes beültetni, mivel ez árnyéktűrő növény.
  Ha kék virágú növényekkel szeretnénk díszíteni házunk táját érdemes az égszínkék és illatos gyöngyike (Muscari azureum) mellé bojtocskát (Ageratum houstonianaum) és a kis kék lobéliát (Lobelia erinus) beültetni. Ezek a növények együtt a kék eget tükrözik vissza számunkra.

  A függőkosarak nagy előnye, hogy olyan helyeken is nevelhetünk bennük növényeket, amik egyébként gyakorlati szempontból nem jönnek számításba, mint a házfalak, a fa ága vagy a kerti lugas. A függőkosár elkészítésénél ügyelni kell, hogy könnyű szerkezetű legyen, mivel a földel és a növénnyel már elég nehéz lesz. Amikor a növények beültetése előtt a függőkosarat tervezzük, gondoljuk át, hogy milyen magasra kerül az elrendezés, hogy a függőkosár melyik oldalát fogjuk látni. Ha magasra kerül, akkor ne ültessünk bele tetejükön díszítő növényeket, mert az alulról nem fog jól mutatni.

  Érdekes harmóniát alkot egy vörös és ezüst színű kosár. A vörös virágokat adhatja a futómuskátli, és a hibrid verbéna (Verbena x hybrida) az ezüst lombot pedig adhatja a hamvaska.

  Biológiai igényeik és a kert adottságai
  Az egynyári növények hosszúnappalos növények, ami azt jelenti, hogy a nyári hosszú megvilágításban nyílnak. Fénykedvelők, igénylik a teljes megvilágítást. Természetesen ültethetjük őket félárnyékba, árnyékba is, ekkor azonban olyan árnyéktűrő fajokat kell kiválasztani, mint a begónia. A fénykedvelő növények árnyékos helyen kevesebbet virágoznak és megnyúlnak. A fény mellett a víz és a pára mennyisége is meghatározza a növényeink fejlődését, állapotát. Ha nő a hőmérséklet, akkor egyre nő a növények vízigénye is. A szárazságtűrő növényeket elegendő kiültetés után a begyökeresedésig öntözni, a vízigényes növények azonban a kielégítő fejlődéshez rendszeres öntözésre van szükségük. Széles tűrőképességük révén a legtöbb faj a szélsőséges területeken is kielégítően fejlődik. A kis tápanyagigényű növények esetén tápanyag-utánpótlásra nincs szükség. A közepes és nagy tápanyagigényű fajok esetén érdemes ősszel a leendő virágágyba szerves trágyát beforgatni, 6-8 illetve 12-15 kg-ot négyzetméterenként. A tavaszi kiültetés előtt és után nitrogén tartalmú műtrágyát adjuk. A kiültetés után ügyeljünk, hogy a műtrágyaoldat ne legyen töményebb 0,4%-nál, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízben 4 gramm pétisót oldunk fel. 10 liter oldatot öntözzünk ki négyzetméterenként, de ügyeljünk arra, hogy előtte be legyen öntözve a terület, mert különben a gyökereken keresztül felszívódó oldat perzselést okozhat. Használhatunk lombtrágyát is, amit a virágzás előtt kell kijuttatni. 1 liter vízbe 2 gramm tápoldatot kell feloldani és a növényeket ezzel a higított oldattal kell beöntözni. Szólni kell még a szél károsító hatásáról. Ügyelni kell arra, hogy a magas növényeket szélvédett helyekre ültessük, ellenkező esetben komoly károk keletkezhetnek, a növények megdőlnek, eltörik a száruk, letörhet a viráguk.

  Ha egynyári növényt szeretnénk ültetni nem csupán a muskátli és a petúnia között választhatunk. Számtalan egynyári van, amely hasonló díszítő értékkel rendelkezik, mint az előbb említett két növény.

  Bojtocska (Ageratum houstonianum)
  Világoskék, liláskék vagy rózsaszínű virágaival alkot tömött, kerekded kis bokrot. Alacsony növény, mindössze 10-20 cm magas. Májustól szeptemberig nyílik és igen gazdagon virágzik. Az ápolásánál érdemes az elnyílt virágokat kicsípni, így a virágzási idő meghosszabbítható. Rendszeresen kell öntözni, de nem szabad túl sok vizet locsolni rá, mert így veszít díszítő értékéből. Kihelyezése lehet kőtálba vagy virágágyba alacsony szegélynövénynek.

  Bókoló amaránt (Amaranthus caudatus)
  60-100 cm magas érdekes megjelenésű növény. Levelei zöldek vagy pirosas árnyalatúak, virágai bordók és copfszerűen csüngenek a növényen. A napos és szélvédett helyeket kedveli, optimális elhelyezésben júliustól szeptemberig nyílik. Az ápolási munkáknál ki kell emelni, hogy bőséges víz és tápanyagellátást kíván. Nagyszerűen érvényesül szoliter növényként is egy kerítés vagy házfal mellett, de csoportosan ültetve is látványos.

  Kerti begónia (Begonia x semperflorens-cultorum)
  Folyamatosan virágzik májustól egészen az őszi fagyokig. Érdekes és sokszínű növény. Levelének színárnyalata a zöldtől a sötét bordóig terjed. A virága lehet fehér, rózsaszín vagy piros. 15-25 cm magas. Nagyon kedvelt növénye a virágágyaknak, számtalan helyen találkozhatunk vele. Rendszeresen kell öntözni, de a túlzott vízadagtól óvni kell a növényt. Kiültetést tekintve napos vagy félárnyékos helyen virágzik a legszebben. Hogy szép maradjon érdemes az elnyílt virágokat kicsípni.

  Celózia, magyarparéj (Celosia argentea var. cristata, Celosia argentea var. plumosa)
  20-35 cm magas, felálló szárú növény, ami érdekes virágaival díszít. Júliustól a fagyokig nyílnak sárga és piros virágai. Ápoláskor vigyázni kell, mert nem bírják a szárazságot, így az öntözésre különösen oda kell figyelni. Napos helyre kell kiültetni, mert ott fejlődik szépen.

  Díszcsalán (Coleus hibridek)
  Levéldísznövény, ami elsősorban a tarka, bordó-zöld, piros leveleivel díszít. 20-25 cm magas, nyírható, így kiválóan alkalmas szőnyegágyba. A leveleinek napos helyen lesz a legszebb a színük. Vízigényes növény, szárazság hatására könnyen lelankad. Rendszeresen kell öntözni.

  Nebáncsvirág (Impatiens wallerana)
  Piros, fehér, narancs és rózsaszín színű virágai díszítik a kertet. Dúsan elágazó bokrokat képez, ezért ügyelni kell kiültetésnél, hogy a töveket ne ültessük sűrűn. Egyesével nagyobb cserepekben is szépen díszít. Júniustól egészen a fagyokig virágzik. A napos és félárnyékos helyeket kedveli, vízigényes, ezért rendszeres öntözése szükséges.

  Kék lobélia (Lobelia erinus)
  Gazdagon virágzó kis növény. Virágai kékek, lilák vagy fehérek lehetnek. Szára lehet csüngő és felálló. A felálló szárú fajtákat ajánlatos virgágyakba, míg a csüngő szárúakat erkélyládába, vagy kerti tálba ültetni. Júniustól a fagyokig virágzik, a napos és félárnyékos helyeket kedveli.

  Paprikavirág (Salvia splendens)
  20-50 cm magas növény, ami az izzó piros virágaival hívja fel magára a figyelmet. Júniustól a fagyokig virágzik, folyamatos virágzást a már elnyílt virágok eltávolításával érhetünk el. A napos és szélvédett helyeket kedveli, de félárnyékban is szépen díszít. Rendszeresen kell öntözni, de ügyelni kell arra, hogy a túl sok víz levélhullást okozhat.

  Hamvaska (Senecio bicolor)
  Levéldísznövény, ami ezüstszürkén molyhos leveleivel nagyon dekoratív növény. Élénk színű virágok mellé nagyon dekoratív kontrasztot ad. Napos helyen díszít a legszebben. Közepes vízigényű, de öntözésénél ügyelni kell arra, hogy a leveleire felcsapódó sár rontja a dekoratív hatását.

  Bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes patula, T. erecta)
  Fajtáiból mára már nagyon sokat nemesítettek. A választékban megtalálunk egyszerű és telt virágú, kis és nagyvirágú növényeket. A virág színe is a sárga és a narancssárga legtöbb árnyalatában megtalálható már. Mind virágágyban, mind kerti tálakban nagyon szépen díszít. Júniustól egészen a fagyokig virágzik.

  Kerti verbéna (Verbena hibridek)
  Virágainak színskálája a fehértől a rózsaszínen és a piroson át egészen a kék és a sötétlila árnyalatokig terjed. Elterülő növények, csüngő szárúak, így kiválóan alkalmasak erkélyládákba és függőkosarakba. Napos helyeken júliustól októberig virágzik. Rendszeresen kell öntözni, de ne túl sok vízzel.

  Rézvirág (Zinnia elegans)
  15-30, de akár 50 cm magasra is megnövő növény. Júniustól szeptemberig nyílnak sárga, narancs és piros árnyalatú virágai. Egyenes felálló szárú növények, így érdemes falak vagy kerítések mellé ültetni. Mivel merev száruk van, így a szelet is viszonylag jól bírják.

 • Megjelent: 2009. április 22. 16:48
  • • •
  További akcióink
  Milyen kemény télre számítasz az idén?
  Fagy se lesz...
  Semmi extra.
  Átlagos.
  Fogunk fázni egy párszor...
  Rég látott, ritka kemény tél lesz!
  Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
  Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
  Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
   
  [ még ]

  Itt a karácsonyi magazin!

  Ingyenes elvihető áruházainkból.

  [ bővebben ]

  Orchideakiállítás a Vajdahunyadvárban!

  A belépőjegyek ára levásárolható az Oázisban.

  November 9-11.

  [ bővebben ]

  46. hét

  2012. 46. hét

  "Közel a tél, tudd meg, ember, kórót zörget a november” szedi rímbe egy korabeli naptári kalendárium az ősz és a tél egymásba-fordulásának hangulatát.

  A mérsékelt égövi fásszárú növényeink túlnyomó többsége télire megválik lombkoronájától. Ebben az időszakban történik az örökzöld tuják levélváltása is, általában a növény belső részén lévő kétéves ...

  [ bővebben ]

  Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
  Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
  Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.