Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Karácsonyfa-vásárlók kézikönyve

Íme minden, mit a fenyõfa-vásárlásról tudni kell!
Kimerítõ cikkünkben érintjük a hagyomány és a faismeret kérdéskörét, de kiderül az is, hogy világ különbözõ tájain, hogyan állítanak fenyõfát! Végül pedig egy kis útmutató a fenyõfa kiválasztásához és néhány tudnivaló arról, hogy miért kényelmesebb az Oázisban fát vásárolni, mint bárhol máshol!
Minden századik otthonban Oázis-fenyõfa díszít
Magyarországon 1,85 millió háztartásba kerül karácsonyfa és valamivel több, mint 100 ezret a különbözõ cégek, intézmények vásárolnak meg. A fenyõket a következõ kategóriákra lehet osztani: olcsóbb (luc, fekete) és drágább (ezüst, nordmann), darabszám szerint 50 és 40 százalékkal. Ezen kívül találunk még egyéb fajta élõ és mûfenyõket is (5-5%). Nagyjából kétmillió darab. Az Oázisokban már hagyomány az élõ és vágott karácsonyfa akció. A vágott fenyõk árának egy részét, vagy akár teljes árát le lehet vásárolni a december 26-január 27-ig. Az élõ (cserepes) fenyõ akció keretén belül pedig vissza lehet hozni hozzánk a fát, mely így tovább élhet. Aki visszahozza az élõ fát az árának a felét is visszakapja. A két népszerû akciónak köszönhetõen lözel 20.000 fenyõfát vásárolnak nálunk, azaz ennyi otthonban díszítenek fáink! És díszeink! Nem mindenki tudja ugyanis, hogy az Oázisokban igényesen összeválogatott karácsonyi díszek és dekorációs kellékek hatalmas választéka várja.

Karácsony és karácsonyfák
A téli napforduló, a diadalmas Nap, az élet megújulásába vetett hit megünneplése régmúlt idõkbe nyúlik vissza. Ez az ünnepkör a nagy világvallásokban is megtalálható. Karácsonyt, Jézus születésének ünnepét is a római mitológiából vezethetjük le. A római birodalomban az idõszámításunk szerinti III. században rendelték el az ünnepet, bár akkoriban a Napisten születésnapját köszöntötték ezen a napon. A keresztény vallás szimbolikájában Jézus, az isteni fényforrás, születésnapját ezért teszik erre az idõre. Ez a nap a IV. században válik igazán elfogadottá és elterjedté. Családi ünneppé a protestantizmus terjedésével vált (XVII. század), ezzel az ajándékozás szokása is átalakult.

A meghatározott idõre, karácsonyra állított feldíszített fa szokása is erre az idõszakra tehetõ, germán eredetû. A mai karácsonyfák alakjukkal emlékeztetnek e hitvilág óriás fájához, melynek ágai a végtelenbe, gyökerei pedig az óriások és holt lelkek birodalmába nyúlt. Az egész keresztény világban a XVIII. században indult világhódító útjára fõleg az európai kultúrától befolyásolt területeken. Maga a karácsonyfa is az örökké tartó életre utal, így mindig örökzöld fafajt alkalmaznak erre a célra.

Karácsonyfa akciók az Oázisban!

Fenyõk hazánkban

Lucfenyõ – Picea abies
Ez „A” fenyõfa! Hazánkban is honos, de egész Európában a legnagyobb tradíciókkal rendelkezõ fajta. A mai napig ez a fajta díszít a legtöbb otthonban, minden 2. eladott fenyõ lucfenyõ. Könnyû beszerezhetõsége és szállíthatósága révén a legolcsóbb fenyõfajta. Igazi fenyõillata is leginkább ennek a fának van, sokan a fenyõillat iránti nosztalgiából választják. Törzse szabályos, henger alakú, átmérõje a nagyobbaknál sem éri el a 10 cm-t, azaz könnyû a talpba illeszteni. A lucfenyõ (fõleg egy nordmann mellett) nem a legszebb fa. Alakja többnyire hosszúkás, vöröses színû ágai ritkásabbak, nem mindig szimmetrikusak. A tûlevelek világos zöldek, vékonyak, de kellõképpen szúrnak. Sajnos a meleg szobában hamar, már 6-10 nap után hullajtja tûleveleit, sok bosszúságot okozva az év elsõ napjaiban.Fekete fenyõ – Pinus nigra
Az észak- és kelet-európai országok karácsonyfája. Magyarországon egyre kevesebbet adnak el belõle annak ellenére, hogy olcsó fa. Hívei leginkább családi hagyományaik miatt szeretik. Ágai egészen vörösek, 30-40 centiméterenként nõnek ki a szabályos, henger alakú törzsbõl. A tûlevelek ritkák de szabályosak, nem annyira szúrós, hiszen a hosszú levelek hamarabb elhajlanak, minthogy megszúrnák kezünket. A levelek nem hullanak még 2-3 heti lakásban tartózkodás után sem. Tojásdad alakú, az alsó ágak egészen a fa közepéig, felsõ harmadáig felnyúlnak. Mikor hazavisszük a fát ügyeljünk arra, hogy rengeteg a fenyõgyanta az ágakon, ami ha rátapad, igen nehezen jön le kezünkrõl.
Duglász és jegenye fenyõ – Pseudotsuga és Abies alba
A két ritkán kapható fajta tulajdonságai gyakorlatilag megegyeznek. Elsõ ránézésre a duglász fenyõ a luchoz, a jegenye a nordmannhoz hasonlít jobban. Az ágak nem egyenesek, vízszintesek, mint a nordmannál, hanem göcsörtösek, enyhén felfelé állnak. Levélszínûk egy kicsit világosabb a többi fenyõnél, a tûlevelek rövidek, puhák, nem szúrnak annyira, mint az ezüstfenyõé.

Ezüst fenyõ – Picea pungens
Az ezüstfenyõ mindig is elegáns fenyõfának számított. Nevében is benne lévõ ezüstössége a mélyzöld-ezüsttõl, a kékes-zöldön át a már-már tündöklõen fehérig tart. Lassan növõ fajta, emiatt az ágai is sokkal sûrûbbek, mint a többi fenyõé. A rendkívül szúrós tûlevelek körkörösen, sûrûn nõnek. Jellemzõen nem hullajtja õket, de a tartósan melegben lévõ fa megkopaszodhat január második hetére. Alakja szabályos, háromszög, az ágak rendezettek, vízszintesek, könnyen díszíthetõ. Arra figyeljünk csak oda, hogy az "ezüst fullánkok" könnyûszerrel átszúrják a szövetkesztyût is!

Nordmann fenyõ – Abies nordmanniana
A skandináv félszigetek karácsonyfája. Akárcsak a skandináv népek, ez a fa is a tökéletességre összpontosít. Nem véletlen, hogy az egyre igényesebb hazai vásárlóknál a második legnépszerûbb fa. Egyetlen hátránya van, az ára, ezen kívül nem lehet rossza írni/mondani róla. A fa törzse, ágai egészen ezüstösek, a törzsön, melynek alja egészen kiszélesedik (faragni kell) szinte nincs is levél. A tûlevelek teteje gyönyörûen sötétzöld, alja világosabb, az ágakból vízszintesen, nõnek. Nyugodtan megmarkolhatjuk a nem gyantás és a tûlevelek is puhák, alig szúrnak. A fák szinte mindegyike tökéletesen szabályos, szimmetrikus, háromszög alakú. Az ágak vízszintesen, „díszítésre várva” tartják magukat. A nordmann fenyõ, mindezeken kívül azzal lophatta be magát a háziasszonyok szívébe, hogy gyakorlatilag nem hullajtja levelit. A hetek alatt teljesen kiszáradt fa is ruganyosan magán tartja a leveleit, ezzel sok buszúságot megspórolva díszítõinek.


Fenyõk a világban

Általában Európában és Észak-Amerikában fenyõféléket, ezek hiányában lomblevelû örökzöldeket használnak. A fenyõfajok közül a legnépszerûbb a lucfenyõ (Picea), mely Európában gyakori. Az U.S.A. északi részén és Kanadában gyakran használják a duglász- (Pseudotsuga) és a hemlokfenyõket (Tsuga) karácsonyfaként. Alakjuk hasonlít az európai lucfenyõkhöz, de sokkal tartósabbak azoknál. E fenyõfajokat az Egyesült Államok melegebb, déli területein gazdaságosan megtermelni nem lehet, ezért itt erre a célra virginiai borókát (Juniperus virginiana), vagy újabban a rendkívül gyors növekedésû hibridciprusokat (X Cupressocyparis) alkalmaznak. Ahol valamilyen okból fenyõféléket nem lehet termeszteni, ott egyéb örökzöld növényeket használnak. Ausztráliában a kazuárfát (Casuarina), Afrikában a grevilleát (Grevillea), az angolszász szigeteken pedig levágott terméses magyalágakat (Ilex) vagy a fagyöngy (Viscum) bogyós gallyait részesítik elõnyben. Bárhogyan is döntünk a fa kiválasztásában, mindegyik jelképezni fogja a Karácsony ünnepét, bár mai világunkban a karácsonyi idõszak vallásos jellege erõsen csökkent, a karácsonyfa-állítás elsõsorban a gyermekes családok körében általános.

További díszek, fenyõk helyett
Egyre gyakoribb - fõleg a lakások méretének csökkenésével - a karácsonyfát helyettesítõ, a karácsonyi ünnepkör mondanivalójának kifejezésére alkalmas egyéb díszek használata. Ezek közül a legjelentõsebb az adventi koszorú, mivel a karácsony ünnepe mára lényegében összemosódott az advent idõszakával. Az adventi koszorú körkörös alapú, amelyre örökzöld ágakat (pl. tuja, hamisciprus, lucfenyõ stb.), fenyõtobozokat tûzünk. Alapvetõ követelmény 4 db gyertya szimmetrikus elhelyezése az alapon. Két fõ típusa: az asztali és a függesztett. Stilizált karácsonyfát vesszõkbõl, gallyakból, formautánzó alakba kötve, termésekkel díszíthetünk fel.

Karácsonyfa akciók az Oázisban!

Fenyõfavásárlás kényelmesen

 • Kiválasztás
  Leges legelõször azt kell eldöntetnünk melyik fajtát válasszuk, ehhez segítséget a Fenyõmustra címû cikkünkben találhatnak! Ha ez megvan, jöhet a méret. A maximum a lakásbelmagassága, a minimum pedig a legkisebb családtag magassága. Az Oázisos kollégák e két információ alapján Önök elé tárják a választékot. A válogatás most már az alakról, szélességrõl, "ágállásról" szól. Van aki a szimmetriára, van aki a kesze-kuszaságra esküszik, sõt vannak akik egészen szürrealista fákat választanak. Természetesen munkatársuk mindehhez kellõ szakértelemmel és fizikai erõvel asszisztál.
 • Faragás
  Ha megvan a fa és sikerült a telefonos és a közönség segítséget is eljátszanunk jöhet a faragás. Az idõsebbek tudják: egy karácsony-egy konyhakés, rosszabb esetben pedig a bejglit is bekötött kézzel kell enni! Ezt megakadályozandó vállalunk csonk faragást, sõt, ha vásárolnak fenyõtalpat, vagy magukkal hozzák a régit, bele is illesztjük a fát. Mindezt igen komoly felszereléssel (fenyõfa faragó géppel) végezzük. Ez nem más, mint egy nagy ceruzahegyezõ. Szépen lehántja a fatörzsrõl a puha kérget és szabályos henger-alakúra faragja. Egyesek szerint a látvány is megér 100 Ft-ot, de a megspórolt munka mindenképp
 • Csomagolás
  Elmúltak már azok az idõk, mikor a fenyõárusok földön vagy ölbevéve, a fát madzaggal gúzsba kötötték. Csomagoló-gépet használunk! Mûködési elve a hurkatöltõhöz hasonlít: a fát aljával elõre egy tölcséren kell áttuszkolni és a tölcsérbõl kiérve, egy erõs mûanyagháló fogja össze a fát. A fa így sokkal kisebb, könnyebben szállítható és nem szúr. Otthon csak le kell tépni róla a hálót és várni egy kicsit, míg szépen kihajlanak az ágak maguktól. Ne erõltessük az ágakat, mert az összefagyott ág könnyen eltörhet.
 • Kiegészítõk
  Az Oázisokban nem csak fát, hanem hozzá való talpakat is találhatnak! Lehet választani fém, fa és mûanyag talpak közül. Van még vízzel töltõs, kovácsolt vas és szétszerelhetõ is. A legprofibb kétség kívül a fát egy lábmozdulattal magába szorító „racsnis fenyõtalp”. A karácsonyi dekoráció kínálatunk szintén rendkívül gazdag: színek és formák változatos kavalkádja.

  Karácsonyfa akciók az Oázisban!

 • Megjelent: 2008. december 15. 17:53
  • • •
  További híreink
  Fagyott el bármi a március tél miatt?
  Még nem tudom.
  Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
  Csak pár dolog, nem vészes.
  Igen, sajnos :(
  Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
  Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
  Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
   

  Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

  Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
  Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

  [ bővebben ]

  Akciós egynyári palánták

  Már 139 Ft-tól

  [ bővebben ]

  Akciós Oázis Szerszámok

  Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

  [ bővebben ]

  Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
  Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
  Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.