Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Hogyan válasszunk karácsonyfát?

a fenyőfa vásárlók kézikönyve
A fenyőfa kiválasztásánál többféle szempont alapján szemlélődhetünk. Valaki a hagyományos lucfenyő, míg mások a drágább, ám díszesebb Nordmann fenyő hívei. Lássuk, miben is különböznek a legkedveltebb fenyőfajták.
A lucfenyő (Picea Abies) hazánkban is honos, és egész Európában a legnagyobb tradíciókkal rendelkező karácsonyfa típus. A mai napig ez a fajta díszít a legtöbb otthonban, és könnyű beszerezhetősége és szállíthatósága révén a legolcsóbbak egyike. Csodás illata miatt leginkább nosztalgiából választják. Törzse szabályos, henger alakú, átmérője a nagyobbaknál sem éri el a 10 cm-t, így könnyű a talpba illeszteni. A lucfenyő (főleg egy nordmann mellett) nem a legszebb fa. Alakja többnyire hosszúkás, vöröses színű ágai ritkásabbak, nem mindig szimmetrikusak. A tűlevelek világos zöldek, vékonyak, főleg kiszáradva igencsak szúrnak. Sajnos a meleg szobában hamar, már 6-10 nap után hullajtja őket, sok bosszúságot okozva az év első napjaiban.

Az Ezüst fenyő (Picea pungens) Észak-Amerika nyugati részén őshonos, ahol kék lucnak nevezik. Különleges színével és dús zöldjével díszítő, elegáns fenyőfa. Lassan növő fajta, emiatt az ágai is sokkal sűrűbbek, mint a többi fenyőé. A rendkívül szúrós tűlevelek körkörösen, sűrűn nőnek, melyeket a szobai klíma hatására elég hamar hullatni kezd. Tegyük vízzel teli talpba, hogy minél tovább megőrizze szépségét. Könnyen díszíthető, mivel ágai rendezettek, de figyeljünk, mert az „ezüst fullánkok” könnyűszerrel átszúrják a szövetkesztyűt is!

Magyarországon is egyre divatosabb örökzöld a skandináv félsziget karácsonyfája, a Nordmann fenyő. A gyakran tévesen „normann”, vagy „normand” fenyőnek nevezett Abies nordmanniana valójában Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta nevét. Nem véletlen, hogy az egyre igényesebb hazai vásárlóknál a második legnépszerűbb fa, hiszen tömött, kúpos koronájú és teljesen szimmetrikus. Tűlevelei mélyzöldek és puhák, egyáltalán nem gyantásak, nem szúrnak. Mindezek ellenére ez a csodás fenyő nem ezen tulajdonságainak köszönheti egyre nagyobb sikerét, hanem annak, hogy hetek alatt teljesen kiszáradva sem hullajtja levelit. Egészen kiszélesedő törzsét faragni kell, különben nem fog illeszkedni a fenyőtalpba. Ára a sok jó tulajdonságának megfelelően az ismertetett fajták közül a legmagasabb.

Az egészen sötét színű Fekete fenyőből Magyarországon egyre kevesebbet adnak el, annak ellenére, hogy olcsó fa. Itthon nem őshonos, sárga, gyantás fáját a bútorkészítésben, épületfának és cellulóz gyártására is használják, de nagy gyantatartalma és szerkezete miatt nem annyira értékes faanyag, mint a luc vagy az erdeifenyő. Díszfának is igen kedvelt. Magyarországon általában osztrák változatát árusítják Pinus nigra néven. Az észak- és kelet-európai országokban kedvelt karácsonyfa. Illatos és jól tűri a szobai klímát, levelei még 2-3 hét után sem hullnak. Szállításakor használjunk kesztyűt, mert az ágain levő gyantát igen nehéz lemosni kezünkről.

A két ritkán kapható fajta a duglász (Pseudotsuga ) és a jegenye fenyő (Abies alba). Tulajdonságai gyakorlatilag megegyeznek, első ránézésre a duglász fenyő a luchoz, a jegenye a nordmannhoz hasonlít jobban. Az ágak nem egyenesek, vízszintesek, mint a nordmannál, hanem göcsörtösek, enyhén felfelé állnak. Levélszínük egy kicsit világosabb a többi fenyőnél, a tűlevelek rövidek, puhák, nem szúrnak annyira, mint az ezüstfenyőé.

Vásárlás kényelmesen
 • Az Oázis kertészetben munkatársunk segít kiválasztani a fát! Erre nagy szükség van, hiszen nálunk az összes fenyőfajta széles méretválasztéka megtalálható már december elejétől!
 • Üzleteinkben a kiválasztott fa törzsét kérésére megfaragják és a fát hálóval becsomagolják.
 • Vásárolhat hozzá akár vízzel tölthető vagy hagyományos talpat is, és természetesen karácsonyi díszek hatalmas kínálatával várjuk!

  Még több érdekesség a karácsonyfákról!

  Megjelent: 2015. november 05. 14:03
  • • •
  További híreink
 • Milyen kemény télre számítasz az idén?
  Fagy se lesz...
  Semmi extra.
  Átlagos.
  Fogunk fázni egy párszor...
  Rég látott, ritka kemény tél lesz!
  Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
  Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
  Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
   

  Orchideák éjszakája – A maják kincsei

  November 17.

  Egy varázslatos éjszakára elkalauzolunk a mesés kincsek földjére. Barangoljuk be együtt egy pohár pezsgővel a titokzatos dzsungeleket, és fedezzük fel a legegzotikusabb orchideákat! Teljen könnyed hangulatban az este, fantasztikus kedvezményekkel, különleges választékkal! Gyere el november 17-én 16 és 22 óra között bármelyik Oázis Kertészetbe, és hagyd magad elvarázsolni a csodálatos virágok által, hiszen ilyen csodálatos estéből csak egy van egy évben.

  [ bővebben ]

  Mikulásvirág

  Már 490 Ft-tól!

  [ bővebben ]

  Gyümölcsfavásár

  Mert a házi a legfinomabb!

  Szabadgyökeres gyümölcsfák már 1890 Ft-tól.

  [ bővebben ]

  Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
  Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
  Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.