Videólexikon      Dísznövény lexikon      Vendégkönyv      Apróhirdetések      Állásajánlatok      Partnereink      Nagykereskedelem       Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Egész évben ízletes gyümölcsök - főzzünk lekvárt!

A lekvárfőzés nem egy bonyolult dolog, a teljesen kezdő gyümölcsszüretelők is könnyedén megbirkózhatnak vele. Lényege, hogy a gyümölcs víztartalmát főzéssel elpárologtatjuk, a hőkezelés pedig sterilizál és tartósít. A cukor segít a sűrítésben, tartósít és ízesít, de ma már cukor hozzáadása nélkül is tehetünk el gyümölcsös finomságokat. Az üvegeket a nagyobb sterilitás érdekében ki kell főzni, továbbá fontos, hogy jól zárjanak.
Lekvár vagy dzsem?
A magyar konyhában a dzsem és a lekvár nem ugyanazt takarja. Mindkettő hasonlóképpen készül, csak az állagunk más: a lekvár általában pépszerű krém, a dzsem pedig darabokban tartalmazza a gyümölcsöt, tehát utóbbi esetében a gyümölcs pépesítésével nem kell vesződni. A manapság kapható kenyérsütő gépek többsége is alkalmas a lekvárkészítésre, tehát ha gondolkoztunk ilyen beszerzésén, akkor válasszuk a levár készítéséhez is megfelelőt!

Hagyományos főzés
Ha annyira lédús gyümölcsből készítjük a lekvárt, mint amilyen az eper vagy a sárgabarack, akkor egy kiló megtisztított gyümölcshöz legfeljebb 50 deka kristálycukrot kell számolni. A lédúsabbak, mint a szőlő, a dinnye vagy a málna, már 60 dekagrammnyi cukrot igényelnek kilónként. Vegyes lekvár készítésekor kétféle édes gyümölcshöz már a gyümölcshús súlyának fele is elegendő cukorból. A gyümölcs kissé túlérett állapotában tartalmazza a legtöbb gyümölcscukrot, tehát ilyenkor kevesebb cukorral is megúszhatjuk a főzést.

Tartósítás cukor nélkül?
Vannak olyan receptek, amelyek teljesen mellőzik a cukrot, de azt tudni kell, hogy a lekvárban ez szolgál fő tartósítószerként. Ennek fényében a fogyókúrázóknak vagy cukorbetegeknek sűrűbbre kell főzniük a szószt, és fokozottan ügyelniük kell a sterilizálásra. A cukor nélküli főzésre legalkalmasabb gyümölcsök a szilva, szőlő és cseresznye. Csatos vagy csavaros, fémtetejű üvegekbe a legjobb eltenni a lekvárt, mivel ezek vákuumot képeznek az üvegben, így védve meg az üveg tartalmát a baktériumoktól. Egy hintés szalicil a lekvár tetejére évekig eltartható lekvárt eredményez, de úgy is lehet lekvárt főzni, hogy sem cukrot, sem tartósítószert nem rakunk bele. Ilyenkor használhatunk steviát édesítőnek, ami enyhén gombaölő hatású, tehát segítségünkre van a tartósításnál. Cukor nélkül viszont az üvegek sterilitására még jobban oda kell figyelnünk!

Eperlekvár steviával
Keverjünk össze egy kilogramm epret és egy kis vizet egy edényben, hogy egy kicsit megpároljuk a gyümölcsöt. Amikor a gyümölcs megpuhult, törjük át. Oldjunk fel 2 teáskanál stevia port egy citrom levében, majd keverjük bele masszába. Hagyjuk lassú tűzőn főni, néha keverjük át. Nagyjából 30-40 perc alatt fog besűrűsödni, ami után már üvegbe tehető.
Megjelent: 2016. július 12. 11:42
• • •

Termékajánló:

Elan csüngő szamóca

12-es cserépben: 699 Ft (eredeti ára: 990 Ft)

Az Elan csüngő szamóca szuperfinom ízű. A termés júniusban kezdődik, és egészen októberig tart. Gyors növekedésű, sok gyümölcsöt hoz. A gyümölcs vonzó és kúpos, piros, majd sötétvörös színű, és fényes. Az íze kiegyensúlyozott, aromás. Szereti a napos helyeket, rendszeresen, de takarékosan kell öntözni. Kiültetéskor hosszú hatású műtrágyát kell bejuttatni a földbe, és rendszeresen tápoldatozni.

Szamóca pakkok

Oázis folytontermő szamóca
10 darabos pakkban: 1990 Ft 199 Ft/db (eredeti ára: 2590 Ft)

Oázis korai szamóca, (Honey)
10 darabos pakkban: 1590 Ft 159 Ft/db (eredeti ára: 2100 Ft)

Oázis Eper és aprógyümölcs trágya

1 kg: 995 Ft 995 Ft/kg (eredeti ára: 1390 Ft)

Felhasználható eper, málna, szeder, ribizli, egres és más bogyós gyümölcs növények ültetésére, tápanyag ellátására. Nitrogéntartalma segíti a növény fejlődését, kálium és tartalma elősegíti a virágképződést, foszfor és magnézium tartalma ízletes és magas termést biztosít.

NPK 10-10-15 (+3 MgO+1 Fe) EK kevert műtrágya, klórszegény

Megvásárolom a webáruházban...

Folytontermő balkon eper

Folytontermő balkon eper 19 cm-es akasztós cserépben: 1190 Ft (eredeti ára: 1590 Ft)

Folytontermő balkon eper 6 db-os pakkban: 1590 Ft (265 Ft/db, eredeti ára: 2100 Ft)

kétszertermő, korai balkon eper 6 db-os pakkban: 1140 Ft (190 Ft/db, eredeti ára: 1500 Ft)

Folytontermő óriás eper 25-27 cm-es akasztós cserépben: 2990 Ft (eredeti ára: 3990 Ft)

Stevia édesító

12 cm-es cserépben: 699 Ft (eredeti ára: 990 Ft)  


A dél-amerikai országok tradicionális édesítőszere, mely fokozott népszerűségnek örvend hazánkban is. Levele 30szor édesebb, mint a kristálycukor. Kalóriát nem tartalmaz ezért cukorbetegek, fogyókúrázók és egészséges életmódot folytatók is bátran fogyaszthatják. Továbbá magas a C- és A- vitamin- valamint a vas- és magnézium- tartalma is.

Felhasználás: Frissen szedve vagy szárítva egyaránt használható. Egy csésze tea vagy kávé édesítésére elegendő egyetlen Stevia levél. Szárított Stevia őrlemény formájában felhasználható: sütemények, torták fagylaltok, édességek, desszertek és üdítőitalok készítésére.

Gondozás: Napos, félárnyékos hely. Évelő növény, de a kemény fagytól óvni kell. Cserépben, ablaknál elhelyezve vagy kiültetve egyaránt tartható.

Recept: Stevia édesítőszer: Forraljunk fel 2dl vizet, adjunk hozzá 25gr Stevia levelet, majd 2 percig forraljuk. Ezután szűrjük le és töltsük kicsi üvegcsékbe. Hűtőszekrényben hat hónapig eltartható

• • •

Aktuális promóciók

 

Archívum

Szilvás kelt csiga egy kis csavarral
Lopott kamerával filmezett a mókus
Hideg a melegben
Egész évben ízletes gyümölcsök - főzzünk lekvárt!
Gyümölcsfák: A füge
Gyümölcsök az egészségünkért
Termesszünk a teraszon!
Gyümölcsös: a szeder
Igazi vagy műfű?
Fagyos bogyósok
Hogyan ültessük el a levirágzott hagymásokat?
A karácsony történelme: mesék, babonák, érdekességek
Krémes sütőtökös tészta
Tökfaragás kezdőknek
Geotextíliák: melyiket válasszuk?
Ősszel virágzó évelők
A citromos csodasüti
Lahmacun
Gyümölcsfák: A meggy
Formás örökzöldek
Évről évre évelők
Az Okos öntözőrendszer
Gyümölcsös: a goji bogyó
Rózsák: az ültetés
Citrusok!
Csíráztatás otthon
Kora tavaszi vetés
Gyümölcsös: a málna
Rózsák: A megfelelő hely kiválasztása
Kaktuszok tízparancsolata
Készítsünk együtt ajándékot!
Tippek a sikerhez
Dísz, divat, hangulat
A füvek királynője
Bogyósok ősszel
Törpék, terülnek, örökzöldek
Hibiszkuszok
Zsenge árnyú habos felhők
A nyári tó ápolása
Rózsák: a betegségek megelőzése
Mesebeli mediterrán
Nagy Egynyári határozó
Tavaszi tóápolás
Rózsák metszése
Bonszájok tízparancsolata
Orchideák: Vanda
Top 10 nagyméretű növény
Igazi vagy mű?
A békés karácsony a jó talppal kezdődik!
Orchideák: Miltonia
Orchideák: Cambria
Legendák óriásai: a cédrusok
Gyümölcsfák: a körte
Rózsák: Teendők a tél előtt
Őszi kerti teendők
Kertápolás a gyerekekkel
Gyümölcsfák: a cseresznye
Gyepkezelés nyáron
Mobil segítség a virággondozásban
A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt
Nyári forróság - Hűsítő árak
Rózsák hétvégéje
Építsünk sziklakertet!
Konyhakerti különlegességek
Legjobb ajánlatunk
Gyümölcsfák: Az őszibarack
A legszebb ajándék
Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás
Gyümölcsfák: A kajszi
Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés
A hűtlen szerető
A folyton termő gyümölcsös
Teljes gondoskodás
Korai virágok
Top 10 szobanövény
5 gyógynövény másnaposságra
A nyári tó ápolása
Rózsák: a betegségek megelőzése
Mesebeli mediterrán
Nagy Egynyári határozó
Tavaszi tóápolás
Rózsák metszése
Bonszájok tízparancsolata
Orchideák: Vanda
Top 10 nagyméretű növény
Igazi vagy mű?
A békés karácsony a jó talppal kezdődik!
Orchideák: Miltonia
Orchideák: Cambria
Legendák óriásai: a cédrusok
Gyümölcsfák: a körte
Rózsák: Teendők a tél előtt
Őszi kerti teendők
Kertápolás a gyerekekkel
Gyümölcsfák: a cseresznye
Gyepkezelés nyáron
Mobil segítség a virággondozásban
A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt
Nyári forróság - Hűsítő árak
Rózsák hétvégéje
Építsünk sziklakertet!
Konyhakerti különlegességek
Legjobb ajánlatunk
Gyümölcsfák: Az őszibarack
A legszebb ajándék
Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás
Gyümölcsfák: A kajszi
Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés
A hűtlen szerető
A folyton termő gyümölcsös
Teljes gondoskodás
Korai virágok
Top 10 szobanövény
5 gyógynövény másnaposságra
Szerencsehozó zöld levelűek
Karácsonyi üdvözlet az Oázistól
A fények ünnepe
Honnan jön a karácsonyfa?
Ünnepi inspiráció
Orchideák éjszakája
Tegyük szebbé az emlékezést!
Madárbarát kertek
20 év, 20 Oázis, 20% kedvezmény!
Konditerem helyett irány a kert!
Kellemes hangulat a teraszon? Elho!
Ehető virágok a konyhában
Nyári forróság - Hűsítő árak!
A boldogság zamatos gyümölcsei
Pakkos akcióink az idei évben
Családi piknik a rózsaligetben
Muskátli akciók az Oázisban
Hogyan virágoztassuk újra orchideánkat?
Rozmaringos sertés szűzérme
Madáretetés
Fácánleves gazdagon
Trendfenyő
Erikák télen
Töktörténelem
Gratulálunk a nyerteseknek!
Hortus Hungaricus
Házi Ketchup
Csatlakozzon az Oázis Klubhoz!
Nyári forróság - Hűsítő árak!
Nyári finomság
Mesebeli úti cél: Provence
Okozhat-e megégést a déli locsolás?
Nyári forróság - Hűsítő árak
Elmira konyhája
Városi konyhakertész
Tavaszi ajándék az Oázistól
Sok boldogságot kívánunk minden anyukának!
Gratulálunk a nyerteseknek!
Meddig áll nálad a karácsonyfa?
6-án, Vízkeresztkor bontom le.
A hétvégéig még marad.
Már lebontottam.
Még sokáig!
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Érkezik a jókedv!

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Virágzó színkavalkád

Primula mesés színekben
490 Ft/2 db

[ bővebben ]

Legyen szerencséd!

Szerencsebambusz és négylevelű lóhere már 695 Ft-tól

[ bővebben ]

Videólexikon      Dísznövény lexikon      Vendégkönyv      Apróhirdetések      Állásajánlatok      Partnereink      Nagykereskedelem       Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.