Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!

Mit jelent az, hogy szabadgyökeres oltvány?
A gyümölcsfa oltványok kitermelését követően a csemeték a termelőktől forgáccsal feltöltött ágyásokba kerülnek, hogy gyökerük ne károsodjon. Vásárláskor a kiválasztott oltványok innen kerülnek ki szabadon álló gyökérzettel egyenesen a vevőhöz. A nyirkos közegben történő tárolás garantálja az oltványok épségét, amíg azok ültetésre nem kerülnek,Mi az oltványok törzsén található lévő kék címke?
A gyümölcsfák törzsén található kék címke nem más, mint az oltványok növényútlevele. Ezen a kis kék papíron találjuk meg a gyümölcsfa faját magyarul és latinul [pl. Körte (Pyrus communis L.)]. A fajta elnevezést [pl. Hardenpont téli vajkörte]. Az alany nevét amire a nemes oltva vagy szemezve lett [pl. BA 29]. A termelő nevét és a termelés helyét, az oltvány minőségét, a termelés évét a termelői engedély számokat is itt találjuk. Itt tüntetik fel, hogy az általunk választott gyümölcsfa egy vírusmentes oltvány.Mit jelent az, hogy egy gyümölcsfa vírusmentes oltvány?
Minden termelő köteles a szaporítóanyag beszerzését kizárólag a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal által kijelölt vírusmentes, azaz növényi vírusoktól fertőzöttségmentessé nyilvánított törzsültetvényből beszerezni. Az alanyokat és oltványokat folyamatosan ellenőrzik, és megfelelésüket igazolják. Csak a megfelelt fák jogosultak a növényútlevélre, valamint a vírusmentes minősítésű származási igazolványra. A növényi vírusok ellen nincs növényvédőszer, nincs védekezési lehetőség, kizárólag az, hogy vírusmentes növényeket ültetünk.Mikor ültessünk szabadgyökeres gyümölcsfát?
A szabadgyökeres növények kitermelését a lombhullás után lehet elkezdeni. Tapasztalat alapján ez az idő október 15 körül érkezik el. A rügyekbe visszahúzódott a tápanyagok, segítik a növények téli álmát átvészelni, és megfelelő indulást adnak a tavaszi eredéshez.
A gyümölcsfák október 20. után érkeznek a faiskolákba, ez az ültetéshez is a megfelelő időpont. Telepíteni egészen addig lehet, amíg a talaj át nem fagy, enyhe időjárású télen akár még decemberben is lehet ültetni. Nem minden gyümölcsfa szereti az őszi ültetést, a fagyra érzékenyebb kajszi, az őszibarack és a mandula jobban szereti, ha tavasszal kerül a helyére.  A fagyok elmúltával a lombfakadás kezdetéig ültessük el a szabadgyökeres gyümölcsfákat. Figyeljünk a fokozott vízigényre, öntözzük a beültetett csemetéket.Tipp: Fagyos időben csak kesztyűvel fogja meg az oltványt, az emberi test és a növény közti hő különbség, égési sérülést okozhat a gyümölcsfán.Vásárlás után, de még ültetés előtt mit tegyek a fával?
Vásárlás után fontos, hogy a csemete gyökere folyamatosan nyirkos közegben legyen. A kiszáradás csökkenti a megeredés esélyeit, a vásárláskor kapott műanyag csomagolóanyag a hazaútig megvédi gyümölcsfánkat. Ültetés előtt pár óráig állhat vízben a növény, ez az idő azonban nem haladhatja meg a 12 órát, mert a csemete gyökérzete levegő hiányában befullad. Ha csak több nap múlva tudjuk elültetni, érdemes ideiglenesen levermelni a fát, még akkor is ha ez csak egy nagyobb cserép. A földet, ami lehet akár virágföld is, ugyanúgy fontos nyirkosan tartani az ültetés idejéig.Hová, mit válasszunk?
Vásárlás előtt, közben, és utána is sok kérdés merül fel. A vásárlandó gyümölcs fajának megválasztását a család ízlésén túl, a család nagysága is befolyásolja. Fontos számításba venni, egy-egy fajta tárolhatóságát, vagy akár felhasználhatóságát is. A nyáron egyszerre érő gyümölcsöknél, gondoskodni kell a feldolgozásról is. Hiszen egy idősebb gyümölcsfa akár 50-100 kg gyümölcsöt is teremhet.
A növényeknek is vannak igényei, ezeket is fontos számításba venni, ha egészséges gyümölcsfát szeretnénk nevelni. Meleg és fényigényesek az őszibarack, kajszibarack, és a mandula. Közepesen melegigényes, de fényigényesek a körte, birs, cseresznye, meggy, dió, gesztenye. Alacsony meleg igényű, közepesen fényigényes: alma, szilva, naspolya. Vízigényes növények az alma, körte, szilva, dió. Közepesen vízigényes: őszibarack, sárgabarack, cseresznye, mandula. 

Tipp: A kertünk szomszédságában fellelhető gyümölcsfák megfigyelése segíthet a választásban. Az ott található idős, egészséges, jól termő növények támpontot adnak arra, hogy mely gyümölcsfák érzik jól magukat azon a területen.Öntermékeny, önmeddő- egyedül vagy párban telepítsük gyümölcsfáinkat?
Az öntermékeny gyümölcsfa fajok, illetve fajták, olyan gyümölcstermő növények, melyek porzó partner nélkül telepítve is, megbízhatóan termékenyülnek és hoznak termést évről, évre. Az önmeddő fajtákat saját virágporuk nem képes megtermékenyíteni, így, ha ezek a gyümölcsfák önmagukban állnak kertünkben, nem teremnek. Ez természetesen nem minden esetben igaz, olyan településeken, utcákban, ahol nagy számban találhatóak az azonos fajú egy időben virágzó gyümölcsfák van esélyünk az egyébként önmeddő gyümölcsfák beporzásában, és a bőséges termésben. Önmeddő gyümölcsfa telepítésénél, ha van területi lehetőségünk, érdemes porzó társat ültetni, hogy melyik fajta melyik fajtát termékenyíti meg, kérjék kollégáink segítségét.Befolyásolhatja-e az alany az oltvány választást?
A gyümölcsfa választásánál az alanyról is érdemes tájékozódni. Az alanyok befolyásolják a fa növekedési erélyét, termőre fordulási idejét, talajigényét, ellenállóképességét.Tipp: őszibaracknál a meszes talajra keserűmandula alanyt, homokos talajra vadőszi alanyt válasszunk.Hogyan ültessünk?
Gyümölcsfánknak legalább egy 60*60*60 cm mély ültetőgödöröt ássunk. Lazítsuk meg a talajt, hogy növényünk gyökere kellő mennyiségű levegőhöz jusson. Homokos talajon a vízmegtartó képesség növelése érdekében juttassunk több szervesanyagot az ültető gödörbe.
A csemete gyökereit csípjük vissza, 1-2 centiméterrel, viszont a megindult hajszálgyökereket ne bántsuk. A sérült gyökérrészeket távolítsuk el, a gyümölcsfát, ültetés előtt 5-6 órára állítsuk vízbe. A gödörből kiásott földet keverjük el szervestrágyával és azt lapátoljuk vissza, majd locsoljuk meg a gödröt. Ültetési mélység, a szemzés a talajszint felett 1 tenyérnyivel legyen. Az oltványt úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen kitörheti növényünket. Szeles helyeken érdemes kikarózni a fiatal csemetét. Ültetés közben lábukkal finoman tömörítsük a talajt. Készítsünk tányért a gyümölcsfánknak, telepítés után alaposan iszapoljuk be, 15-20 liter vízzel.Tipp: Nagyszüleink ültetés előtt akár több hónappal is kiásták a gödröt, levegőztették, öntözték. A termékeny felső talajréteget külön rakták az alsó rétegtől. Vissza, fordított sorrendben helyezték a földet. Ezzel elérték, hogy a gyökerek tápdús talajt kaptak, a gyökérnyaki részt a kötöttebb föld jobban megtartotta.Ültetés után mi a teendőnk?
Ne sajnáljuk visszavágni frissen telepített gyümölcsfánkat, a rendszeresen metszett növények, több hajtást nevelnek, erősebben növekednek, a több hajtásból könnyebben alakíthatunk ki, egy szebb dúsabb koronát.
Ez az első metszés fontos, segít a fának, hogy egyensúlyba kerüljenek a föld alatti, és a föld feletti részek. Ha oldalág nélküli oltványt vásároltunk, kertész nyelven suhángot, akkor a suháng törzsét metsszük el olyan magasságban, ahol szeretnénk a fát elágazásra bírni. A metszés alatti legfelső rügyek fognak kihajtani erősebben, innen indulnak majd az oldalágak. Koronás oltvány metszésénél az oldalágakat 4-5, a megmaradó ágvégen utolsóként lévő külső szemre metszünk.
A koronaforma kialakításának ideje alatt (3-4 év), folyamatosan formáljuk növényünket, termést csak a 3. év után hagyjunk meg a gyümölcsfán. Így a gyümölcsfánk az energiáját a növekedésre tudja fordítani.Gyümölcsfák vagy cserjék ültetése előtt érdemes tájékozódni, mely fajták is valók leginkább a mi kertünkbe, illetve milyen gyümölcsöket is szeretnénk látni az asztalon. Ebben próbálunk pár cikkünkkel segíteni.

Átfogó fajtaajánlás
A meggy
A körte
A cseresznye
Az őszibarack
A kajszibarack
Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés
Az eper
A málna
A goji bogyó
Megjelent: 2017. szeptember 08. 11:55
• • •

Aktuális promóciók

 

Archívum

Mindent a szabadgyökeres gyümölcsfákról!
Hogyan szárítsunk fűszereket?
Prémium minőség az Oázistól!
Orchideák: Paphiopedilum
Szilvás kelt csiga egy kis csavarral
Lopott kamerával filmezett a mókus
Hideg a melegben
Egész évben ízletes gyümölcsök - főzzünk lekvárt!
Gyümölcsfák: A füge
Gyümölcsök az egészségünkért
Termesszünk a teraszon!
Gyümölcsös: a szeder
Igazi vagy műfű?
Fagyos bogyósok
Hogyan ültessük el a levirágzott hagymásokat?
A karácsony történelme: mesék, babonák, érdekességek
Krémes sütőtökös tészta
Tökfaragás kezdőknek
Geotextíliák: melyiket válasszuk?
Ősszel virágzó évelők
A citromos csodasüti
Lahmacun
Gyümölcsfák: A meggy
Formás örökzöldek
Évről évre évelők
Az Okos öntözőrendszer
Gyümölcsös: a goji bogyó
Rózsák: az ültetés
Citrusok!
Csíráztatás otthon
Kora tavaszi vetés
Gyümölcsös: a málna
Rózsák: A megfelelő hely kiválasztása
Kaktuszok tízparancsolata
Készítsünk együtt ajándékot!
Tippek a sikerhez
Dísz, divat, hangulat
A füvek királynője
Bogyósok ősszel
Törpék, terülnek, örökzöldek
Hibiszkuszok
Zsenge árnyú habos felhők
A nyári tó ápolása
Rózsák: a betegségek megelőzése
Mesebeli mediterrán
Nagy Egynyári határozó
Tavaszi tóápolás
Rózsák metszése
Bonszájok tízparancsolata
Orchideák: Vanda
Top 10 nagyméretű növény
Igazi vagy mű?
A békés karácsony a jó talppal kezdődik!
Orchideák: Miltonia
Orchideák: Cambria
Legendák óriásai: a cédrusok
Gyümölcsfák: a körte
Rózsák: Teendők a tél előtt
Őszi kerti teendők
Erikák
Kertápolás a gyerekekkel
Gyümölcsfák: a cseresznye
Gyepkezelés nyáron
Illatos levendula
A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt
Rózsák: A megfelelő hely kiválasztása
Kaktuszok tízparancsolata
Készítsünk együtt ajándékot!
Tippek a sikerhez
Dísz, divat, hangulat
A füvek királynője
Bogyósok ősszel
Törpék, terülnek, örökzöldek
Hibiszkuszok
Zsenge árnyú habos felhők
A nyári tó ápolása
Rózsák: a betegségek megelőzése
Mesebeli mediterrán
Nagy Egynyári határozó
Tavaszi tóápolás
Rózsák metszése
Bonszájok tízparancsolata
Orchideák: Vanda
Top 10 nagyméretű növény
Igazi vagy mű?
A békés karácsony a jó talppal kezdődik!
Orchideák: Miltonia
Orchideák: Cambria
Legendák óriásai: a cédrusok
Gyümölcsfák: a körte
Rózsák: Teendők a tél előtt
Őszi kerti teendők
Erikák
Kertápolás a gyerekekkel
Gyümölcsfák: a cseresznye
Gyepkezelés nyáron
Illatos levendula
A 6 legfontosabb teendő nyaralás előtt
Építsünk sziklakertet!
Konyhakerti különlegességek
Gyümölcsfák: Az őszibarack
A legszebb ajándék
Gyümölcsfák: Átfogó fajtaajánlás
Gyümölcsfák: A kajszi
Gyümölcsfák: a tavaszi permetezés
A folyton termő gyümölcsös
Teljes gondoskodás
Korai virágok
Top 10 szobanövény
5 gyógynövény másnaposságra
Szerencsehozó zöld levelűek
Karácsonyi üdvözlet az Oázistól
A fények ünnepe
Honnan jön a karácsonyfa?
Ünnepi inspiráció
Tegyük szebbé az emlékezést!
Madárbarát kertek
20 év, 20 Oázis, 20% kedvezmény!
Konditerem helyett irány a kert!
Kellemes hangulat a teraszon? Elho!
Ehető virágok a konyhában
Jaj nektek macskák... itt a macskajaj!
A boldogság zamatos gyümölcsei
Hogyan virágoztassuk újra orchideánkat?
Rozmaringos sertés szűzérme
Madáretetés
Fácánleves gazdagon
Trendfenyő
Erikák télen
Töktörténelem
Mi világít a karácsonyfádon idén?
Modern LED fényfüzér
Hagyományos izzósor
Csak gyertya, csillagszóró
Semmi
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Valentin napi akció

Vásárolj kettő, akár teljesen különböző virágot Valentin napra, és a másodikat féláron adjuk!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.