Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Hagymás

Az õszi tennivalók közé tartozik a hagymás virágok kiültetése. Ezt szeptembertõl egészen a fagyokig megtehetjük.
A jól ismert hóvirágon, tulipánon, nárciszon és jácinton kívül még sok faj kapható az üzletekben. A hagymásokat mindig csoportosan ültessük, mert így mutatnak jól. A koraiakat lehet gyepbe is, de ilyenkor várjunk a fûnyírással amíg a levelek sárgulni nem kezdenek. Fontos tudni, hogy csak a nagyméretû hagymákból kapunk virágot, az apróknak még fejlõdniük kell. A legtöbb télálló hagymás és gumós növény évekig egy helyen maradhat, csak akkor ültessük át õket, ha már nagyon elsûrûsödtek. Mindegyikükre igaz, hogy középkötött, humuszos kerti talajban fejlődnek a legszebben. Vízigényük közepes.

A hagymákat, hagymagumókat és gumókat ültessük a körméretüknek megfelelő mélységbe. A rügyek nézzenek felfelé.Kivételek: Begonia, Gloxinia, Gloriosa, Cyclamen gumókat, hagymákat elég a felszín alá ültetni.

A nárcisz esetében ha a talaj sivár, adjunk nedves tőzeget a talajhoz. Nyirkos, mészben szegény talajban a nárcisz elpusztul. Ültessük 20 cm sor- és 10-105 cm tőtávolságra, 15 cm mélyen.

A tulipánhagymák semleges kémhatású talajon érzi magát a legjobban. A hagymákat legkésőbb október elejéig ültessük el. A közepes méretű hagymákat ültessük 20 cm sor- és 10-15 cm tőtávolságra, 10 cm mélyen.

A jácinthagymákat óvatosan, hogy a a hagyma alján lévő gyökérkoronát ne sértsük meg, ültessük 20 cm sőr- és 12-15 cm tőtávolságra, 10-15 cm mélyen. Kötött talajba sekélyebben, laza talajba mélyebben.

Ha cserépbe ültetünk, csoportosan helyezzük a hagymákat nagyobb cserépbe. A nárciszt, tulipánt, jácintot és krókusz egyszerre is lehet hajtatni, bár hő és fényigényükben van különbség. A hagymagumókat úgy ültessük cserépbe, hogy egyharmad részük álljon ki a földből. Majd a cserepeket 8-10 fokon tartsuk legalább két hónapig. Ez alatt a hagymák meggyökeresednek. Az alatt az idő alatt csak keveset öntözzük őket.

Kapcsolódó cikkek:
Hagymások
Sokat tûrõ hagymások
A tavasz hírnökei
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.