Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

Muskátl

A muskátlikat egészen az elsõ komolyabb fagyokig a szabadban lehet nevelni, de utána a teleltetésükrõl feltétlenül gondoskodnunk kell.
A kerti muskátlit hûvös 6-8 Celsius fokos helyiségbe helyezzük el. Erre a legalkalmasabb a pince vagy a padlásszoba. A fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idõsebb töveket vágjuk vissza. A késõbbiekben elég két három hetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgõsre száradt. Ha világosabb helyen, melegebb környezetben teleltetjük a muskátlit (lépcsõház), akkor több vizet igényel.
A futómuskátli teleltetéséhez a 6-8 fokos hõmérséklet már alacsony. Nekik legalább 10-12 fokos hõmérsékletre van szükségük a biztonságos átteleléshez. Erre a lépcsõház, elõszoba, fûtetlen konyha a legalkalmasabb hely. A magasabb hõmérséklet ellenére itt se vigyük túlzásba az öntözést, mert ebben az esetben különféle betegségek léphetnek fel.

Még az erõs õszi fagyok beállta elõtt emeljük ki a földbõl a dáliagumókat. A kiemelés után a gumók szárát vágjuk vissza arasznyira, majd tegyük félre néhány napra egy száraz helyre. A szikkasztás végére az üreges szárcsonkból eltávozik a nedvesség. a gumókra rátapadt földet pedig már könnyen le tudjuk rázni. Ekkor nyílik lehetõségünk a szaporításra is, amely tõösztással történik. Tövenként legalább két gumót hagyjunk, csak így biztosított a következõ évi zavartalan fejlõdés.
A gumókat télen fagymentes helyen kell tárolni. Mivel nem célunk, hogy a dáliagumók kiszáradjanak, ezért érdemes nyirkos homokba, tõzegbe, vagy fûrészporba helyezni õket.

A tél folyamán havonta érdemes megnéznünk az elraktározott gumókat. Folyamatosan figyeljük a dáliát raktározó közeg nedvességét. Ha túl nedvesen tartjuk, akkor a gumók könnyen berothadhatnak, ha pedig túl száraz a közeg, akkor a gumók száradnak ki. A legmegfelelõbb hõmérséklet a kicsivel a fagypont alatt van. Ha valamelyik gumón betegség nyomait véljük felfedezni, azonnal dobjuk ki, nehogy megfertõzze a többit.

Ha begóniát neveltünk edényben, függõkosárban vagy balkonládában, az edényeket tegyük fagymentes helyre. Álljunk le az öntözéssel, és várjunk mindaddig, amíg a növény teljesen elszárad. Az elszáradt részek ugyanis könnyen eltávolíthatók a gumóról, és a gumót egyszerûen, sérülésmentesen kiszedhetjük a talajból. Ha virágágyásból szedjük, tegyük ezt az elsõ fagyok beállta után, amikor a növényt hajtásainak csúcsa már megbarnult. Végezzük óvatosan ezt a mûveletet. Használjunk ásóvillát, és a növény körül törjük fel a talajt, majd a gumót földlabdával együtt emeljük ki. A földtõl megtisztítva tároljunk néhány hétig huzatos, napos helyen, hogy kiszáradjon. Majd tegyük tõzeg közé, és vigyük fagymentes helyre. A tõzeg jól szigetel, és vízfelvevõ képessége miatt pedig megakadályozza, hogy a gumó megrohadjon.
A Baladin kimondottan karácsony változat. Égõvörös virágai, sötétzöld levelei az ünnep divatszíneit idézik. A 12 cm-es növény karácsony elõtt vásárolható meg a virágüzletekben.
• • •
Mi világít a karácsonyfádon idén?
Modern LED fényfüzér
Hagyományos izzósor
Csak gyertya, csillagszóró
Semmi
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Szerencsét az újévre!

Szerencsebambusz és négylevelű lóhere már 695 Ft-tól

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.