Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

25. hét

Gyümölcsöskert

Itt a málna és a meggy szezonja, de csemegézhetünk még a kései nagy termésű cseresznyéből is, amit meghagytak az éhenkórász madarak.

A letermett és idősebb – 3-4 éves – szamócaágyásokat számoljuk fel, és amennyiben ugyanezen a helyen folytatjuk a termesztését, végezzünk alapos talajcserét, vagy fertőtlenítsük. A fiatal gyökeres palántákat árnyékos helyen iskolázzuk, hogy nyár végéig megerősödjenek, rendszeres öntözés mellett.

Megkezdhetjük az őszibarackfák hajtásválogatását, az erősen sűrűsítő, a vezérvesszővel konkuráló és rossz irányba növő hajtásokat tőből távolítsuk el.

Az almatermésűeket ebben az időszakban fokozottan védjük a varasodás, a monília és a lisztharmat kórokozói ellen. Az almamoly hernyóinak begyűjtése érdekében kísérletezhetünk vegyszermentes fizikai módszerekkel is, oly módon, hogy a bebábozódáshoz rejtekhelyet keresőket a fa törzsére erősített hullámpapírból készített övekbe csaljuk, melyet hetente cseréljünk és égessünk el.

Szőlőskert

Most van a hónaljazás ideje, amikor a levelek tövében képződött friss hajtásokat - fajtától és művelési módtól függően - 2-3 levélkére csípjük vissza, mellyel alapvetően szabályozni tudjuk a termésmennyiséget.

A kötözés is fontos feladat, mivel ezáltal az éltető napfény sokkal egyenletesebben éri a növény teljes felületét.

A jelentős csapadékot követő nagy hőség kedvez a peronoszpóra kifejlődésének és gyors elterjedésének, így folyamatosan ellenőrizzük a töveket, és tegyük meg a szükséges intézkedéseket.

Dísznövénykert

A szőlőhöz hasonlóan - a növekedés ezen intenzív szakaszában - roppant fontos a kúszónövények pergolához, rácsokhoz való folyamatos igazítása és rögzítése.

A nagy és közepes termetű dáliáknál is elengedhetetlen a növény termetének és végleges magasságának megfelelő támberendezés, amiről ha megfeledkeztünk ültetéskor, haladéktalanul pótoljunk. Mivel a dáliák kizárólag napos fekvésben produkálják igazán magukat, így ne felejtkezzünk meg rendszeres és bőséges öntözésükről sem a nagy hőségben. Számos fajtájuk már megörvendeztetett minket első kibomló szirmaival, de a későbbi virágok számának és a kifejlődő virágzat nagyságának szabályozása a mi kezünkben van, a virágrügyek alkalmankénti visszacsípésével. A csúcshajtások visszacsípése is serkenti a későbbi virágzást. A talaj nedvességének megőrzése érdekében érdemes mulcsot teríteni a tövek köré, akár az egész ágyást beborítva vele.

Zöldségeskert

Az igen korai paradicsom töveken már piros gyümölcsök is mosolyoghatnak ránk, meleg, napos fekvésben már a cukkinit is szüretelhetjük, de az uborka és a korai bokorbab szedését is megkezdhetjük.

A házikertben a gyökérzöldségeket is folyamatosan szedjük, mellyel párhuzamosan másodvetésükről is gondoskodjunk.

A sárgadinnye tövek másodrendű hajtásait érdemes visszacsípni a megjelenő termések felett 2-3 levél távolságra, és hasonlóan, mint a spárgatök esetében, rendszeresen, nagy adagú vízzel öntözzük be.

Bátran vethetünk még őszi és téli retket is, praktikusan szemenként elvetve, a későbbi ritkítás fáradalmainak csökkentése érdekében.
• • •
Fagyott el bármi a március tél miatt?
Még nem tudom.
Nem, szerencsére elővigyázatos voltam.
Csak pár dolog, nem vészes.
Igen, sajnos :(
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Akciós muskátli pakkok és kiegészítők

Minden évben egyre népszerűbbek a muskátli palánták!
Nem is véletlenül, hiszen már álló, futó, félfutó fajtákból, több színben is választhatunk. Mi több, fejlődésüket kimondottan számukra kialakított földdel, tápoldattal és táprúddal is segíthetjük.

[ bővebben ]

Akciós egynyári palánták

Már 139 Ft-tól

[ bővebben ]

Akciós Oázis Szerszámok

Ásó, lapát, gereblye: minden kertbe kell belőle!

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.