Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
RO | SK | DK | IT | RU | FR | DE | EN
A legkedveltebb magyar kertszet
AkciókHírekOázis termékekÁruházi szolgáltatásokOázis MagazinOázis webhsop
 

5. hét

Újra lebeg, majd letelepszik a földre,
végül elolvad a hó;
csordul, utat váj.
Megvillan a nap. Megvillan az ég.
Megvillan a nap, hunyorint.
S íme fehér hangján
rábéget a nyáj odakint,
tollát rázza felé s cserren már a veréb.
Radnóti Miklós: Február

Február hónap Februusról a megtisztulás római istenéről kapta ókori nevét. Ősi magyar nevén Jégbontó, a kalendáriumokban pedig Böjtelő hava, mely 2013-ban 28 napos lesz. Eddig három alkalommal fordult elő, hogy 30 napos volt – a naptárváltások idején (skandinávok, szovjetek). Gyertyaszentelő Boldogasszony katolikus ünnepe február 2-án van, melyhez természetesen számos tavaszjóslat is kapcsolódik: ha a barnamedve előjön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, hosszú tél lesz és visszabújik, azonban ha borús az idő, kint marad, és hamarosan itt a tavasz. Gyertyaszentelő melege, sok hó s jégnek előjele, gyertyaszentelő hidege kora tavasznak előhírnöke.
Február 3-án, Balázs napján volt szokás magyar-szlovák-cseh területeken a balázsolás, a diákok jelmezes felvonulása, adománygyűjtése, de ezen a napon lehetett a torokfájósokat is eredményesen gyógyítani parázson megpörkölt alma héjának füstjével, mely garantáltan elűzte a betegséget okozó gonoszt.

Növényeink téli nyugalmi állapota lassan, de biztosan a végéhez közeledik, azonban derűs éjszakákon még az éjjeli fagyok komoly veszélyt jelenthetnek, ezért folyamatosan ellenőrizzük az évelők és a rózsák védelmét, a hosszan tartó, szikrázó napsütéses, de fagymentes napokon ne feledjük az örökzöldek öntözését.
A hónap végéig befejezzük a gyümölcsfák és a dísznövények metszését, majd ezt követően felkészülhetünk a tél végi lemosó permetezésre, annál is inkább, mivel a kártevők és kórokozók is startra készen, viháncolva várják kiskertünk tavaszi teljes pályás letámadását.

Már sok helyen kidugták fejüket a hagymás virágok levélkezdeményei is, sőt a tavasz két legelső hírnöke, a hóvirág és a fekete hunyor már a szirmaikat bontogatják.

A hóvirág (Galanthus) az amarilliszfélék családjába tartozik, a botanikusok eddig 16 faját írták le. Hazánkban is őshonos, azonban az utóbbi években a szigorú védettség ellenére is megritkult a természetes állománya. A kertekben leginkább két fajával, az őshonos kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) és a Balkánról származó pompás hóvirággal (Galanthus elwesii) találkozhatunk. Egyszerű szépségű, hófehér, bókoló virágainak látványa minden kertbarát szívét megmelengeti. Egy-egy hagymából néhány év elteltével komoly telep képes kifejlődni, egyrészt a hagymák sarjadásával, másrészt pedig magról. Magról való szaporodásának fontos momentuma, hogy a hangyák imádják a hóvirág apró magján lévő, igen magas olajtartalmú "kinövést". A mag olajos részét a hangyák belakmározzák, ez azonban a mag csírázóképességének mit sem árt! Az ingyen uzsonnáért cserébe a hangyák a hóvirág terjedését ingyen fuvarral segítik, persze tudtukon kívül.

A fekete hunyor (Helleborus niger) elnevezés ne tévesszen meg senkit sem, ez a csodálatos virág általában fehér színű (vagy rózsaszínes). A fekete jelző ugyanis a gyökerének színére vonatkozik, amelyet magas alkaloidtartalmának köszönhetően különféle fülbetegségek kezelésére használnak. A fekete hunyor az árnyékosabb, kissé nyirkos és némi meszet is tartalmazó talajokat kedveli igazán – ha a talaj nem tartalmaz meszet, akkor a virágzás akár el is maradhat. Mivel magjai jól csíráznak, ezért az anyatő körül minden évben egyre több hunyorcsemetét fedezhetünk fel, melyeket kertünk más részeibe vagy cserépbe is átültethetünk. A cserépben nevelt példányok virágzása karácsonyra jól időzíthető, ezért például Angliában ezt a meseszép virágot karácsonyi csillagnak is nevezik.

A különlegességeket kedvelők kertjében a tél másik sztárja a bogyóspuszpáng (Sarcococca hookeriana), amely a távoli Kínából származik, a Himalájában őshonos. Ez az örökzöld, 1-1,5 m magasságot elérő bokor viszonylag lassú növekedésű, igénytelen és könnyű termeszteni. Virága krémfehér, rózsaszín porzókkal, melyek télen nyílnak és rendkívül illatosak! Termése fekete bogyó. Nagy kár, hogy díszkerti felhasználása hazánkban egyelőre nem igazán terjedt el, pedig egy izgalmas, sokoldalú növényről van szó, amely teljes napsütésben és árnyékban is jól fejlődik, ráadásul minimális öntözést igényel.

Február hónap második felében gőzerővel indulhat a házi palántanevelés annak, akinek módja és lehetősége van erre kertjében vagy lakásában, és rossz tapasztalataira alapozva nem bízik meg a piaci főkötős nénitől édes bőtermő vastaghúsú paprikaként eladott, de csípős, tövenként 1, azaz egy darab almapaprikát termő palántákban.
A jó minőségű fajtaazonos zöldségek házi termesztéséhez is elengedhetetlenül fontos a megbízható forrásból, szakboltban vásárolt vetőmagból előállított palánta. Ennek érdekében, így február első napjaiban, először is döntsük el és válasszuk ki a palántanevelésre szánt zöldségfajtákat vagy fajtatípusokat, és szerezzük be azokat. Nyilván, ha valami különlegességre fáj a fogunk, azt nem kapjuk meg palántaként a piacon, tehát nekünk kell mindenféleképpen előnevelnünk.
A következő héten megismerkedünk a különböző kisüzemi, házilagos módon is kivitelezhető palántanevelési technológiákkal, a magvetés helyes idejének meghatározásával, az egyes zöldségfélék palántáinak környezeti igényeivel és azok ápolási, növényvédelmi teendőivel.
• • •
Mit csinálsz az elvirágzott cserepes hagymásokkal?
Kidobom
Újat veszek
Kiültetem
Cserépben nevelem tovább
Vendégkönyvünkbe várjuk kérdéseiket, javaslataikat a honlappal, cégünkkel kapcsolatban.
Olvasson bele Magyarország legnépszerűbb ingyenes kertészeti magazinjába! A legújabb számokat áruházainkban találja meg!
Ismerkedjen meg a növényekkel az itt található látványos videók segítségével.
 

Szezon előtti faiskolai akció 30-70%

Most akár féláron berendezheted kerted!

Szezon előtti faiskolai akció akár 30-70% kedvezménnyel az Oázisban!

[ bővebben ]

Hagymás virágzók

Krókusz, jácint, nárcisz, hunyor, írisz... Jönnek a legüdébb hagymások!

[ bővebben ]

Primula akció

Primula mesés színekben
590 Ft/2 db

[ bővebben ]

Videólexikon Dísznövény lexikon Vendégkönyv Apróhirdetések Állásajánlatok Partnereink Nagykereskedelem Vállalati szolgáltatások
Cégismertető       Franchise       Impresszum       Társadalmi felelősségvállalás       Dokumentumok       Dísznövény kölcsönzés
Copyright 1992-2009 - Oázis Kertészet. Minden jog fenntartva.